12 Tips för att få en viral och populär blogg

När du har startat din blogg så är det klart. Eller? Nej, tvärtom – det är nu det börjar. Nu gäller det dels att jobba med själva bloggen för att den ska bli så läsvärd som möjligt, men också att se till så att läsarna hittar dit. Låter det avancerat? Det behöver faktiskt inte vara så svårt som man kan tro att skapa en populär blogg.

Det kan det ta lite tid att nå upp till det andra virala och populära bloggar lyckats med, men med rätt strategi och de 12 tipsen vi ger i detta blogginlägget, så kan du med lyckas!

Intressanta rubriker – och glöm inte bilderna

För att fånga läsarnas intresse direkt så är det viktigt med intressanta rubriker. Om du sedan delar inlägg någon annanstans så ska rubriken direkt fånga läsarnas intresse, och få dem att gå in och läsa inlägget.

Tänk också på att varje inlägg helst ska ha minst en bild – och gärna flera. Om det är möjligt kan du kanske berätta med bilder ibland, och inte skriva lika mycket. Det är nämligen ofta bilderna som intresserar läsarna mest, snarare än långa texter.

En bra tumregel är alltså att alltid försöka skriva en intressant rubrik till inlägget, och att alltid ha med minst en bild.

Tidsinställda inlägg

Om du tycker att det känns svårt att hitta tid till att skriva inlägg flera gånger i veckan, då kan tidsinställda inlägg vara något för dig. När du ändå sitter och skriver inlägg så kan du passa på att skriva ett eller två extra, och tidsinställa dem.

På så sätt får du flera inlägg gjorda på en gång, och kan sedan sprida ut dem. Perfekt om du vill slippa blogga ofta, och hellre lägger ned lite extra tid när du väl bloggar.

tidsinställda inlägg wordpress

Integrera med läsarna

Att integrera med sina läsare är viktigt för att få en populär blogg. Det kommer med stor sannolikhet att göra det roligare för läsarna att besöka din blogg.

Ett sätt att göra det är att helt enkelt svara på läsarnas kommentarer. Ett annat sätt är att ställa frågor till läsarna i inlägget – och frågan ska förstås ha något med inlägget att göra. Om du till exempel har skrivit om mat så kan du fråga vilken deras favoriträtt är, och har du skrivit om en stressig dag så frågar du istället hur deras dag har varit, för att ta några enkla exempel.

ställ frågor till läsarna

Komplettera med andra plattformar som Sociala medier för att göra ditt inlägg viralt

I dag finns det som bekant många andra alternativ än bloggen – till exempel Facebook och Instagram. Bloggen har förstås den fördelen att det är enklare att skriva längre inlägg, och blanda text med bild och även videoklipp.

Men med det sagt så kan du med fördel komplettera bloggen med andra plattformar. Om du till exempel skaffar en Facebooksida eller Instagram så kan du dela blogginläggen där, och på så sätt nå ut till flera. Med hjälp av hashtags kommer inlägget dessutom att synas mer, och på så sätt kan flera hitta bloggen. Om du lyckas väl med sociala medier så kan din blogg bli viral.

dela blogg på Instagram

Något återkommande – Skapa kontinuitet

Skapa en liten tradition på bloggen – till exempel tisdagstipset, gästbloggare på fredagar, en tävling den första varje månad eller liknande. Då vet läsarna vad som väntar just den dagen, och om de gillar dessa inlägg så kommer de komma tillbaka för att läsa inlägget.

Ge det lite tid

En blogg är som sagt ett effektivt sätt att nå ut till potentiella kunder, öka lönsamheten eller skapa en extra inkomst. Men precis som allting annat så tar det lite tid, och det kommer inte att hända på en gång. Så ha tålamod och fortsätt uppdatera bloggen regelbundet med relevant och intressant innehåll. Om du dessutom jobbar på att sprida bloggen så kommer den med stor sannolikhet att fylla sitt syfte inom kort.

Sätt dig in i SEO

Sökoptimering är väldigt viktigt för att nå ut med sin blogg, och få flera läsare. Det här kan kännas lite avancerat, men det är värt att lära sig det.

Om du inte känner dig redo att djupdyka i ämnet så kan du börja enkelt, till exempel genom att göra en sökordsanalys och ta reda på vad folk söker på. På så sätt kan du ta med “rätt” ord och meningar i dina inlägg. Läs mer på vår sida SEO texter.

Det finns även mycket att göra med befintliga blogginlägg som många inte tänker på.

Vi på Hyr en bloggare kan analysera era befintliga blogginlägg och justera rubriker, taggar till bilder och meta taggar för att få in sökorden som är relevanta för ditt blogginlägg och samtidigt drar trafik (besökare).  

seo marknadsföring blogg

Gör reklam för bloggen med SEM

Ibland kan det behövas något extra för att öka besöksantalet på bloggen, och då är det betald marknadsföring som gäller, så kallad SEM (sökmotorsmarknadsföring). Det här är också ett bra alternativ om du inte känner att du har tid att dela inläggen på egen hand, på en Facebooksida till exempel.

Här finns många alternativ, men det kan vara bra att börja med att fundera över vart din målgrupp finns. Google och Facebook kan vara bra alternativ, men när det gäller Facebook så behöver du fortfarande ha en Facebooksida. Där delar du dina blogginlägg, som du sedan låter Facebook marknadsföra.

En fördel med att köpa reklam på webben är att du ofta kan välja målgrupp om du vill, och din reklam visas då för de du väljer. Men om du inte vill inrikta dig mot en specifik målgrupp så fungerar det förstås utmärkt ändå.

sökmotorsmarknadsföring SEM reklam blogg

Bloggtävlingar och länkar

Att få länkar till din blogg är också positivt på flera sätt, inte minst för att flera kan hitta till bloggen genom länkarna. Men hur lyckas man då få dessa länkar? Ja, ett sätt är att anordna en bloggtävling. Och en bloggtävlingar har förstås flera fördelar än så.

Om du har en tävling på bloggen så kommer flera att lockas till bloggen för att delta i tävlingen, och många kommer sedan återkomma för att se vem som vann. Många kommer även att passa på att kolla runt lite på bloggen, och med stor sannolikhet fortsätta besöka den – förutsatt att de tycker att den är intressant, förstås.

En bloggtävling går ofta ut på att läsaren ska göra ett antal saker för att delta i tävlingen. Det kan till exempel handla om att svara på en fråga, länka till tävlingen, dela inlägget på Instagram eller Facebook och så vidare. Här kan du alltså få en hel del gratis marknadsföring – förutsatt att du lyckas få många deltagare, och kan locka med ett intressant pris.

Tänk dock på att kolla upp vad som gäller för bloggtävlingar. Om vinstvärdet överstiger en viss summa blir vinnaren skyldig att betala vinstskatt, vilket kan vara bra att informera om. Du bör också ta på dig att redovisa vinstens värde till Skatteverket. Om vinnaren lottas fram, det vill säga att slumpen avgör, så gäller dock inte samma regler.

Nyhetsbrev mail

För att få besökarna att återvända kan du erbjuda dem ett nyhetsmail som skickas ut regelbundet, och som berättar om de senaste inläggen. Om ditt företag redan har ett nyhetsbrev via mail så kan kanske bloggen kan nämnas där istället?

Börja med att informera om att det finns en blogg, och nämn sedan bloggen lite kort i varje mail – till exempel genom en summering av det mest intressanta blogginlägget som har kommit upp sedan förra mailet.

tidsinställda inlägg wordpress

Gratis nyhetsbrev

Det finns många plattformar för nyhetsbrev. De flesta plattformar för nyhetsbrev är faktiskt helt gratis att börja med. Allteftersom din lista med mottagare växer till flera hundra eller tusen mottagare så brukar dessa plattformar ta betalt med några hundringar per månad. Men då har du ju även med stor säkerhet nått ut till så många intressanta bloggläsare att det lönar sig att betala för plattformen som hanterar nyhetsbrev.

Push notiser från din blogg

Till WordPress finns det utmärkta plugin som hanterar push notiser, som kan hjälpa dig få en populär blogg. Det går till så att du varje gång när du postar ett blogginlägg kan ställa in att push notiser ska skickas ut till de som valt att få dem, på så sätt slipper man maila ut till sina bloggläsare då pushnotiserna är integrerade i webbläsaren och i WordPress. 

Några populära bloggar

Här har vi samlat några av de mest populära inredningsbloggarna, skönhetsbloggarna och livsstilsbloggarna idag.

https://isabelboltenstern.com/

https://aninterioraffair.residencemagazine.se/

https://michaela.forni.se/

https://www.mariasoxbo.se/

https://skönhetslandet.se/

https://gåneriviktsnabbt.com/

Lämna ett svar